Kürtaj

Service Details

Kürtaj yasal bir işlemdir, ancak belli kurallara tabidir. Ülkemizde, 10 hafta altı gebeliklerde kadın ve eşinin yazılı rızası alındığı durumlarda canlı gebeliklerde kürtaja yasal bir engel bulunmamaktadır. Eğer kadının resmi bir nikahı yoksa, yani bekar ise, sadece kendi imzası yeterlidir. Ancak 10 hafta üstü gebelikler, tıbbi bir gereklilik olmadıkça sonlandırılamamaktadır. Ayrıca, 18 yaş altı gebelikler için bildirim zorunluluğu vardır, bu nedenle bu işlem yapılamaz."
 

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Teknolojik gelişmelerle birlikte, vakumlu kürtaj (suction) yöntemi kullanılarak, rahim dokusuna zarar verilmeden gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntem ileri zamanlarda istenilen gebelikler için de uygun olabilir.

İşlemin anestezi altında yapılması gereklidir. Kadınlar için zorlu bir süreç olan kürtajda, ağrı hissetmemeleri ve süreci izlememeleri için genellikle uyutma yöntemi tercih edilir. Özellikle hastaların mahremiyetine saygı duyulması, psikolojik açıdan zor bir dönem olan bu süreci daha kolay atlatmalarına yardımcı olabilir.

Ancak, istenmeyen bir gebeliği kadın için zoraki olarak sürdürmek ciddi bir haksızlıktır. İşlemin steril ortamlarda ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gereklidir. Ayrıca, kadının ruh sağlığına zarar vermeden işlemi tamamlamak, hekimler için önemli bir sorumluluktur.

İlk Kürtajdan Sonra Hamile Kalma

Halk arasında yaygın bir inanış olan ilk kürtaj sonrası hamile kalamama doğru değildir. Özellikle vakum küretajın yaygın hale gelmesi ile birlikte risk oldukça azalmıştır. Ancak tabi ki doğru olan doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmasıdır.  Kürtaj işleminin bir de fazla uygulanması, vakum kullanılmaması ya da enfeksiyon oluşması rahimin zarar görme riskini arttırmaktadır. Bu da ileriki gebelikler için risk oluşturmaktadır. Doğru olan bir kadın doğum uzmanı ile süreci götürmek ve doğru korunma yöntemleri ile bu süreci hiç yaşamamaktır.

Kürtajdan ne kadar sonra Gebelik planlamalıyım?

Hastalarımızın bize sıklıkla sorduğu sorulardan biri de, kürtaj olduğum için ilerde bebeğimize bir şey olur mu? Ne kadar süre hamile kalmamalıyımdır. İstemli veya zorunlu kürtaj sonrasında mutlaka “ şu kadar süre sonra hamile kalabilirsiniz “ veya “ sakın şu kadar süre hamile kalmayın” gibi net bir ifade kullanmak pek doğru bir yaklaşım olmaz. Çünkü burada hem kadının mevcut sağlık durumu hem de kürtaj haftası önem arz etmektedir. 8 haftanın üzerindeki gebeliklerin kürtajı sonrası süreyi ortalama 1-2 ay diye öteleyebiliriz. Burada elbette anne adayının fiziksel ve ruhsal sağlığını da gözetmek durumundayız. Kürtaj sonrası rahmin toparlanması ve dokuların iyileşmesi için en az 1 adet döngüsü beklemek uygun olur.

Kürtaj işleminden sonra tekrar hamile kalmak için öncelikle rahim içi dokuların tamamen iyileşmiş olması ve kanamanın durmuş olması beklenmelidir. İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2,5-3 hafta civarıdır. Kürtaj işleminden sonra 14 ila 21 gün civarı yumurtalıklar yeni bir yumurta oluşturacak ve rahim içi de toparladı ise korunmasız bir birliktelikte yeniden bir gebelik oluşumu söz konusu olacaktır. Ancak bu kadar erken bir süre sonra yeniden bir gebeliği pek önermeyiz. Kadın hormonal fiziksel ve psikolojik açıdan henüz kendine gelmemişken yeni bir gebelik kadının üzerinde bir yük oluşturacağı gerçeğini göz ardı etmemeliyiz.

Kürtaj fiziksel açıdan çok zor bir prosedür değil ancak psikolojik açıdan çiftler üzerinde ciddi bir yıpratıcı süreç olabilmektedir. Dünyaya gelmek isteyen bir bebeği istememe ve sonlandırmanın verdiği psikolojik ağırlık acaba sonradan kısır kalır mıyım? Hiç çocuğum olmaz mı korkusu yaşamın anlamını dahi bir süre askıya alabilir. O yüzden planlanan gebeliğe kadar çiftlere anlamlı ve etkili bir doğum kontrol metodu ile korunmalarını öneriyoruz.

Kürtaj Risklerini Artıran Durumlar

Basit bir operasyon gibi görünse de kürtajın da bazı riskleri mevcuttur. Bu riskleri artıran faktörler önemlidir. Gebelik haftası ilerledikçe kürtaja bağlı her türlü risk artmaktadır. Yapısal olarak rahim anomalisi olan hastalarda (rahimde perde veya çift rahim gibi) risk bir miktar daha yüksektir. 

Böyle durumlarda uygun steril şartlarda tecrübeli ellerde uygun teknikle risk oldukça azalmaktadır. Rahimin pozisyonundan kaynaklanan (öne veya arkaya aşırı dönük rahimlerde) veya rahim ağzının darlığından kaynaklanan bazı vakalarda kürtaj zor olabilir. Böyle durumlarda kürtajdan 4-6 saat önce rahim ağzını yumuşatıcı ilaç kullanıldığında işlem kolaylıkla yapılabilir.

Ertesi gün hapı %100 Korur mu?

Hayır maalesef mevcut kimyasal korumalar içinde en düşük yüzde ertesi gün hapına aittir.

Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemi olmayan yada korunma kazaları gerçekleşen cinsel ilişki sonrasında kullanılabilecek bir acil korunma yöntemidir. Ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrasında yumurtlamayı ertelemek şeklinde etki gösterir. Yumurtlamayı ertelemek sperm ve yumurtanın karşılaşmasını önler böylece gebelik henüz oluşmadan önce engellenmiş olur.

Ertesi gün hapının kullanımı son derece kolaydır, korunmasız ilişki sonrası olabildiğince hızlı şekilde 1 tablet ağız yoluyla alınır. Ne kadar çabuk etkisi o kadar etkili olur.

Ertesi gün hapı ne kadar etkili?

%75-80 arasında bir koruma sağlar. Dolayısıyla o siklusta ertesi gün hapı almış olsanız dahi adet gecikmeniz varsa mutlaka gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Sonuç olarak ertesi gün hapı;

Bir metot değildir,Sürekli kullanılmaz,kalıcı tehlikeli yan etkileri yoktur,Koruyuculuğu % 80 civarıdır,

Siz yine de aile planlamasını ciddiye alın ve istenmeyen gebelikleri fiziksel ve ruhsal travmalardan kendinizi koruyun.

Adı ertesi gün hapı olsa da bu ilaç cinsel ilişkiyi takip eden 72 saat (3 gün) İçinde kullanılmalıdır. En etkili olduğu zaman aralığı ise cinsel ilişki sonrasındaki ilk 12 saattir. 12 saat içerisinde alındığında koruyuculuğu yaklaşık % 90 civarındadır. 2. güne kalırsa % 75 3. güne kalırsa bu oran % 55 ‘lere kadar düşer. 3 günden sonraki kullanımlarda etkili olmayacağı kabul edilir. Bir dipnot olarak ertesi gün hapının alımından sonra 3 saat içinde kusma gerçekleşir ise yeni bir tane alınması gereklidir. Ayrıca ertesi gün hapı % 100 etkili değildir; Zira ertesi gün hapı alındığında halihazırda yumurtlama gerçekleşmiş olabilir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra olabilecek en kısa sürede ertesi gün hapı almak ilacın etkisini artıracaktır.

KÜRTAJ SONRASI İLK ADETİM NE KADAR SÜRE SONRA OLUR?

Kürtaj işlemi sonrası beklenen adet işlemden yaklaşık 30-40 gün sonradır. Ancak kadında var olan adet düzensizliği, işlem sonrası kullanılan ağrı kesiciler süreci uzatabilir. Burada önemli olan kürtaj sonrası tekrar hamile kalma durumları olması nedeniyle mutlaka gecikme durumlarında doktorunuz ile irtibata geçmenizdir.

 

KÜRTAJ İŞLEMİ ESNASINDA ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTTIRAN DURUMLAR 

Kürtaj işlemi hekim kontrolünde ve steril malzemeler kullanılarak yapılmalıdır. Bazen daha önce var olan hafif enfeksiyonlar işlemle artabilir ya da yayılabilir. Kürtajdan sonra erken yaşanan (1. Haftada ) cinsel ilişki, havuz ya da denize girilmesi, kötü kişisel hijen gibi durumlarda enfeksiyon riskini arttırabilir. İşlem sonrası özellikle 1. Hafta çok önemlidir. Rahim ağzının açıklığının devam etmesi nedeniyle çok dikkat edilmesi gerekir.

 

KÜRTAJ İŞLEMİNDEN SONRA NE KADAR KANAMAM OLUR ?

Bu durum kişiden kişiye değişmekle beraber sonlandırılan gebelik haftasıyla da ilişkilidir. Ancak genellikle bir hafta leke leke olmaktadır. Bazen ilk birkaç günde kanama olmayıp sonrasında da lekeden biraz fazla olabilmektedir. Ancak yoğun kanama durumlarınız iişlemi yapan hekim ile görüşmelisiniz.

İLAÇLA DÜŞÜK YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

İlaç kullanımı suistimal nedeniyle ülkemizde sınırlandırılmıştır. Artık eczaneye gidip düşük için bir ilaç alamazsınız. Ancak maalesef bir çok internet sitesinde sahte ilaçlar satılabilmektedir. Eczanede satılmayan hiçbir ilacı kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Hekim kotrolü olmadan herhangi bir ilaç kullanmanızı da önermemekteyiz

 

KÜRTAJ SONRASI NE KADAR AĞRIM OLUR ?

İşlem sonrası ilk bir iki gün adet ağrısına benzer ağrılar olabilir. Hekiminizin uygun gördüğü ağrı kesiciler kullanılabilinir. Ancak giderek artan bir ağrınız varsa yine hekiminizle irtibata geçmelisiniz. 

 

 

 

KÜRTAJ SONRASI İLK CİNSEL İLİŞKİ NE ZAMAN OLABİLİR?

Rahim ağzının açıklığının devam etmesi nedeniyle 10 gün cinsel perhiz uygulanmalı ve kesinlikle ilişkiye girilmemelidir.

 

KÜRTAJ SONRASI DUŞ NE ZAMAN ALINABİLİR?

İşlem sonrası duş alınabilir. Ama Rahim ağzı açık olması nedeniyle ayakta ve vajina içine su kaçırmayacak şekilde banyo yapılmalıdır.

KIZLIK ZARI BOZULMADAN GEBELİK OLURMU YA DA KÜRTAJ İŞLEMİ KIZLIK ZARI BOZULMADAN YAPILABİLİR Mİ ?

Kızlık zarı bozulmadan gebe kalınma ihtimali çok düşüktür. Ama gebelik oluştuysa kürtaj işlemi esnasında kızlık zarı zarar görür.

 

İLİŞKİDEN KAÇ GÜNDE SONRA GEBE OLDUĞUMU ANLAYABİLİRİM.

Kan testinde gebelik  en erken ilişkiden 13 gün sonra sonuç verir. İdrar testinde ise adet gecikmesi yaşandıktan sonra test yapılırsa sonuç anlamlı olur.

 

EVLİ KADINLARDA EŞİNİN RIZASI OLMADAN KÜRTAJ YAPILABİLİNİR Mİ ?

Ülkemiz kanunlarına göre evli kadınlar eşinin rızası olmadan gebelik sonlandırma işlemi yaptıramazlar

 

KÜRTAJ İŞLEMİ SIRASINDA BİLGİ GİZLİLİĞİ NASIL SAĞLANIYOR?

KVKK kanunu kapsamında yapılan işlemler kimse ile paylaşılmaz. Yine hastanın talebi doğrultusunda bilgiler herhangi bir sisteme kaydedilmez

KÜRTAJ İŞLEMİ SONRASI KONTROLE OLMALI MI?

İşlem sonrası 1. Haftada mutlaka hekim kontrolü olmalıdır.

 

 

Son Blog Yazıları

İlk Kürtajdan Sonra Hamile Kalma

Halk arasında yaygın bir inanış olan ilk kürtaj sonrası hamile kalamama doğru değildir. Tekrarlayan steriliteye uyulmayan, va...

Kürtaj Risklerini Artıran Durumlar

Basit bir operasyon gibi görünse de kürtajın da bazı riskleri mevcuttur. Bu riskleri artıran faktörler önemlidir. Gebelik haf...

Ertesi gün hapı ne kadar etkili?

Ertesi gün hapı %100 Korur mu? Hayır maalesef mevcut kimyasal korumalar içinde en düşük yüzde ertesi gün hapına aittir. ...